PLATFORMA ONLINE - LOGIN

 

 

ECHIPA DE PROIECT
PSIHOLOGI
PARINTI
TINERI
ACASA
Informații pentru Tineri:

© 2017 - emad.granturi.ubbcluj.ro

CONTACT
REZULTATE
ECHIPA DE PROIECT

Director de proiect

Membri

 

ARTICOLE


Stiri recente

Parteneri

Probleme emoționale la copii și adolescenți

Emotiile fac parte din viata fiecarui om. Sunt normale, naturale si adaptative. Fie ca sunt emotii pozitive, fie ca sunt emotii negative, acestea ofera informatii pretioase despre experientele cu care ne confruntam si mai ales despre modul in care noi interpretam acele situatii. Scopul unei vieti emotionale sanatoase nu este de a elimina total emotiile negative pe care le simtim, cum ar fi frica, ingrijorarea, remuscarea, nemultumirea, ci de a exista un echilibru intre ele si cele pozitive. Emotiile devin dezadaptative atunci cand nu sunt in balanta cu situatiile in care apar. De exemplu, atunci cand te pregatesti pentru un test important, ingrijorarea sau anxietatea pe care s-ar putea sa o resimti este o reactie normala care te poate ajuta sa te motivezi pentru a studia. In schimb, daca anxietatea este atat de ridicata incat te impiedica sa te concentrezi pentru a invata, atunci emotiile devin dezadaptative.

Atunci cand apare o functionare anormala a gandurilor si emotiilor, conditia psihologica rezultata defineste o problema emotionala. Problemele mentale din copilarie si adolescenta sunt clasificate adesea in doua categorii principale: emotionale (cunoscute si ca probleme de internalizare) si comportamentale (sau probleme de externalizare). In comparatie cu problemele de externalizare caracterizate de comportamente (externe) maladaptative (distrugere, agresivitate etc), cei ce au tulburari emotionale (de internalizare) mentin problemele "pentru ei". Indiferent de situatie, este afectata functionarea sociala, faliliala sau scolara a tinerilor.

La fel ca atunci cand am stat prea mult timp in frig si a doua zi ne doare capul si gatul, avem febra, nasul ne este infundat, stranutam foarte des si medicul ne spune ca am racit si mintea ne poate transmite semnale ca ceva nu este in regula. Ne putem simti anxiosi sau ingrijorati fara motive bine intemeiate sau dimpotriva putem fi iritati si nervosi. Programul de somn poate fi neregulat, fie ca petrecem mult mai mult timp dormind decat de obicei, fie ca nu dormim suficient, ceea ce scade nivelul de energie pe care il avem. Ne pierdem interesul pentru lucrurile pe care anterior ne faceau placere si evitam sa mai petrecem timp cu prietenii.

Uneori este greu sa diferentiem intre o problema emotionala si un comportament obisnuit pentru o anumita perioada de dezvoltare din viata unui om. In perioada copilariei anxietatea poate constitui un aspect normal si des intalnit, datorita faptului ca cei mici au mai putine experiente decat adultii si pot considera frecvent multiple situatii ca fiind infricosatoare. Spre exemplu, copiilor de 1-5 ani, le este frica de straini, furtuni, anumite animale sau intuneric, dar totusi depasesc aceste frici odata cu timpul. In plus, copiii sunt dependenti de parinti in ceea ce priveste suportul emotional si cauta adesea prezenta persoanelor de atasament atunci cand se confrunta cu situatii pe care le considera periculoase.

Totusi, daca semnele sau simptomele persista o perioada mai indelungata de timp dupa incheierea unei anumite etape de dezvoltare si afecteaza functionarea normala a persoanei, nu doar acasa, ci si la scoala sau cu prietenii, atunci discutarea cu un specialist in sanatate mentala este de bun augur. De pilda, nu este normal ca unui copil de 8-9 ani sa ii fie frica de straini, iar acest lucru va afecta semnificativ modul in care se adapteaza la scoala sau isi face prieteni noi.

Mai tarziu, in adolescenta, tinerii trec printr-o perioada de tranzitie, guvernata de schimbari fizice si psihologice ce marcheaza trecerea spre varsta adulta. Cele mai multe schimbari din viata adolescentului sunt normale, iar suportul si intelegerea familiei sunt aspecte extrem de importante in aceasta perioada. Totusi, tranzitia la maturitate are un impact major si asupra functionarii emotionale a tinerilor. Deseori, adolescentii, in special fetele, se pot confrunta cu perioade deprimante, in care totul pare lipsit de speranta, au impresia ca sunt neintelesi, iar propria persoana este depreciata.

In concluzie, sanatatea emotionala este la fel de valoroasa ca si cea fizica, si este extrem de important sa fim atenti la modul cum ne privim si gandim. Emotiile normale si naturale indiferent ca sunt pozitive sau negative trebuie intotdeauna respectate, iar starile emotionale ce ne afecteaza functionarea familiala, sociala sau academica necesita a fi discutate cu un specialist. Tine minte: Pastreaza o minte sanatoasa intr-un corp sanatos!